Kimyasal Asit Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kimyasal asitler çoğu cilt rahatsızlığının tedavisinde faydalı olduğu kadar yanlış kullanıldığında da bir o kadar zararlı olabilirler. Her cildin bariyer fonksiyonlarının işleyişi farklıdır, her cildin yapısı ve hassasiyetleri de farklıdır ve dolayısıyla her cildin asit tolerasyonu aynı değildir.

kimyasal asit kullanırken nelere dikkat edilir

Eksfoliasyon yaparken dikkat etmeniz gereken birinci nokta cilt tipinize ve cilt sorununuza uygun kimyasal asiti seçmektir. Eğer çok hassas bir cildiniz varsa ya da cilt hastalığınız varsa bu seçimi cilt doktoruna bırakmanız en sağlıklı yoldur.

İkinci önemli nokta seçtiğiniz asitleri hangi oranda kullanacağınızdır. Yeni başlayanların her zaman düşük oranlarla başlaması, cildin asitlere yavaş yavaş alıştırılması gerekmektedir. Hassas ciltliler yine hangi asiti hangi oranda kullanacaklarını cilt doktoruna danışmalıdır. Burada yüz bakım setleri de bakım rurinlerinde kolaylık sağlayacaktır.

Kimyasal asitlerin hangi mevsimde, günün hangi saatinde, hangi oranda kullanıldığı, hangi içeriklerle üst üste kullanılmayacağı konuları cildinizde irritasyon oluşmaması için çok önemlidir.

Bu nedenle size rehberlik etmesi için kimyasal asitleri kullanım koşullarını paylaşıyoruz. Kimyasal asitlerle eksfoliasyon yapanların aşağıdaki koşullara dikkat etmesi irritasyon ve hassasiyet riskinin azalması ve cilt sağlığının korunması için çok önemlidir. Aha bha serumlar, maskeler ve tonikler dikkat edilmesi gereken cilt bakım ürünleri arasındadır.

Kimyasal Asit Kullanım Kuralları

Asit Kullanmaya Nasıl Başlamalıyım?

  • Eğer kimyasal asitlere yeni başlıyorsanız, kendi cilt tipinize ve cilt sorununa göre bir asit seçip, çok düşük oranlarda asit içeren ürünlere cildi alıştırarak başlayın.
  • (Ör: haftada bir gün başlayıp cildi gözlemleyin, ve bu sayıyı haftada en fazla 3 gün olacak şekilde artırın. Aynı kural C vitamini için de geçerlidir. Ancak cilt alıştıktan sonra en iyi C vitamini serumu çeşitlerinden cildinize en uygun olanını her gün kullanabilirsiniz.
  • Cildin kimyasal asitlere hassasiyet gösterdiği dönemlerde kimyasal asit içeren ürünlerden kaçının, bunun yerine cilt bariyerini onarıcı kremler kullanın ve güneşten korunun.
      asit ürünleri nasıl kullanılmalıdır

      Hangi Sıklıkta Asit Kullanmalıyım?

      • Cilt bariyerini tahrip etmemek için cilt bakım sıralaması oldukça önemlidir. Haftada en fazla iki defa akşam rutininizde eksfoliasyon yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer asitlere alışkın bir cilde sahipseniz, bunu en fazla üç güne çıkarabilirsiniz.

      Cildim İçin Ne Zaman Asit Kullanmalıyım?

      • Soyulan cilt güneşe maruz kaldığında leke ihtimali artar. Bu yüzden kimyasal asit kullandığınız süre zarfında gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanın. Dışarıdayken birkaç saatte bir güneş koruyucuyu yenileyin. Cildinize en uygun güneş kremleri bakıp rutininize ekleyebilirsiniz. 
      • Kimyasal eksfoliasyon her ne kadar sıcak mevsimlerde pek tercih edilmese de, C vitamini güneş koruyucu kullanmak şartıyla yaz dahil bütün mevsimlerde rahatça kullanılabilir.
      • Güneş koruyucuyu unutma ihtimaliniz varsa, kimyasal asitleri kullanmaktan kaçının. Çünkü asitler güneş hassasiyetini arttırarak ciltte lekelere sebep olur.
      • Epilasyon öncesi ve sonrasında kimyasal asitlerle eksfoliasyon yapmayın.

      Asit Kullanımında Güneş Kreminin Önemi Nedir?

      Asit ürünler ciltte soyucu özelliğe sahip özel kimyasallardır. Her ne kadar faydaları çok olsa da güneş kremi adımı atlanmamalıdır. Özellikle lekeye meyilli ciltler için asit ürünleri dikkat edilmesi gereken cilt bakımı adımıdır. Çil ve lekelenmenin görüldüğü ciltlerde yaz aylarında asit kullanımı önerilmez. Bu aşamada serum ürünleri tercih edebilirsiniz. Örneğin arbutin serum. Burada asıl sebep cildin güneş ışığına düzenli maruz kalmasıdır. Fakat yine de azelaik asit gibi asit çeşitleri lekelere karşı kullanılmakta olup, cildinizin sorununa göre en uygun asit çeşidi tercih edilmelidir.

      Cilt bakımına asit ürünü dahil edildiyse rutinde geceye bırakılması en uygun zaman dilimidir. Gece boyunca cilt üzerinde çalışan asit ürünü güneşe maruz kalmamış olur. Diğer yandan gündüz yüz temizleme köpüğü ile cilt yıkandıktan sonra muhakkak güneş kremi sürülmelidir. Yüksek korumalı güneş kremleri asit ürününün soymuş olduğu cilt yüzeyini korumaya alacaktır. Güneş kremi adımı ihmal edilmemesi gereken en önemli adımdır. Cilt yaşlanmasını geciktirirken hassasiyeti önler; sağlıklı ve canlı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur. 

      Hangi Asitler Birlikte Kullanılmaz?

      Asitli ürünlerini birlikte ya da art arda kullanmak genelde güvenli olmayabilir. Bu yüzden:

      • İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..)
      • C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı. C vitamini serumu ne işe yarar diye bilgi edinmek isterseniz ilgili makalelerimize göz atabilirsiniz.
      asitler hangi ürünler ile kullanılmaz

      Kimler Kimyasal Asit Kullanmamalı?

      Kimyasal asitleri kullanmak bir zorunluluk değildir. Özellikle cilt bakım ürünleri bazı durumlarda kullanılması yarardan çok zarara sebep olabilir. Bazı ciltler aşırı hassas olduğundan kimyasal asitler bu ciltler için tahriş edici olabilir. Bu tip cilt yapısına sahip olanların ya da cilt hastalıkları olanların kullanmadan önce mutlaka bir cilt doktoruna danışmanları gerekmektedir.

      Bir araştırmada aşağıdaki özelliklere sahip kişilerin kimyasal peeling kullanımına uygun adaylar olmadıkları belirtilmiştir. Bu kişiler hassas cilt için nemlendirici ürünlerini tercih edebilir.
      • Cilt yüzeyinde açık yarası ve enfeksiyonu olanlar
      • Hamile ve emzirenler
      • Son altı ayda isotretinoin kullanımı
      • Sedef hastaları
      • Atopik dermatiti olanlar
      • Radyasyon tedavisine maruz kalanlar
      • Yakın zamanda yüzünde cerrahi işlem yaptıranlar
      • Diyabet hastaları gibi zayıf yara iyileşmesi olanlar

      Bu gibi durumlarda kişiler ciltleri için en uygun eksfoliasyon yöntemini cilt doktorlarına danışarak uygulayabilirler.

      Bu yazımızda belirttiğimiz kimyasal asit çeşitlerini ve etki ettikleri cilt problemlerini göz önünde bulundurarak cilt bakım rutininize etkili bir kimyasal peeling ürünü dahil edebilirsiniz. Burada en önemli nokta kullanım koşullarına azami özen göstermenizdir.

       

      Asitlerle ilgili diğer konular

      Kimyasal eksfoliasyon nedir, ne faydası vardır, tehlikeli midir?
      Kimyasal eksfoliasyon hakkında bilmeniz gereken temel konulara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

      Kimyasal asit çeşitleri ve işlevleri nelerdir?
      Cilt bakımında kimyasal asitlerden en doğru şekilde faydalanabilmek için öncelikle asit çeşitlerini tanımak, hangi amaçla kullanıldıklarını bilmek gerekiyor. Sizin için kimyasal asit türlerini bu sayfada açıkladık.

      Hangi kimyasal asidi tercih etmeliyim?
      En etkin düzeyde hangi cilt sorununa hangi asitlerin daha iyi geleceği ve hangi cilt tipinde hangi asitlerin daha iyi çalıştığını bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

      Kimyasal asitleri kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
      Kimyasal asitlerle birlikte hangi içerikleri aynı rutinde kullanmanın irite edici olabileceğini bu sayfada açıkladık.

      Korendy Editör: Sema A.