SPF ve PA Değerlerine Göre Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?


spf pa degerlerine gore gunes koruyucu nasil secilir

 

Bu yazıda cilde etki eden güneş kaynaklı farklı UV ışınlarını ve güneş koruyucuların koruma göstergeleri olan SPF, PA ve diğerlerinin ne anlama geldiğini incelemek istiyoruz. Güneş kaynaklı ultraviyole ışınları dalga boylarına göre UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç çeşittir. UVC ışınları ozon tabakası tarafından filtrelenir, yeryüzüne UVA ve UVB ışınları ulaşır. UVA ışınları cildin orta katmanı olan dermise kadar ulaşarak cilt lekelerine, UVB ışınları ise cildin üst katmanı olan epidermise etki ederek bronzlaşmaya sebep oluyor. Ayrıca her iki ışın da erken yaşlanmaya neden olurken, cilt kanseri riskini de artırıyor. Evet bronz ten sevilir, yazın fazlasıyla  tercih edilir. Ancak bazı güzelliklerin sonucu ne yazık ki can yakıcı olabiliyor. Bundan dolayı özellikle yaz mevsiminde güneş koruyucu kullanmadan dışarı çıkmamanızı şiddetle öneriyoruz ve bunu da yazımızda sizlere hatırlatmak istedik 😊 

Güneş Koruyucuları Nasıl Seçmeliyim?

İhtiyaç dahilinde her yerde rahatlıkla bulunabilecek güneş koruyucuları ne yazık ki artık market raflarında da görmekteyiz. Evet yaz kış ayrımı yapmadan güneş kremi kullanmamaya özen göstermeliyiz. Ancak fiyat olarak uygun diye bilinmeyen, kalitesiz ürünlerden de uzak durmak gerekir.

Güneş koruyucu seçimi, diğer cilt bakım ürünlerinde olduğu gibi özenli bir seçim yapılması gereken ürünlerdir. Kaliteli ve etkili bir bakım yaptığına emin olduğumuz ürünleri tercih etmeliyiz. Yukarıda da değerlerine göre güneş ışınlarından bahsettik. Bu ışın çeşitlerine göre Korendy Türkiye sitemizde cildinize ve ihtiyacınıza uygun güneş koruyucuları bulabilirsiniz. Eğer fazla güneş ışınına maruz kalıyorsanız spf değerleri yüksek ürünleri tercih etmenizde yarar var. Ancak koruyucu anlamında hafif formüllü bir ürünse tercih edeceğiniz, spf değerleri düşük ürünleri satın alabilirsiniz.

Aşağıda size güneş kremleri üzerinde bulunan, UV ışınlarının koruma çeşidini ve kapasitesini gösteren ölçümleme sistemlerini inceleyebilirsiniz.

SPF (SUN PROTECTİON FACTOR): GFK (GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜ) Ürünleri

Koruma sağladığı ışın: UVB

Koruma oranı Nedir: Güneş koruyucu bu ürünün, cildi UVB ışınlarına karşı ne kadar süre ile koruduğunun göstergesidir. Eğer güneş koruma faktörü olmadan 10 dakikada cildiniz kızarmaya (yanmaya) başlıyorsa, SPF 15 bu süreyi 15 katına çıkaracak demektir.

SPF 15, UVB ışınlarının %93’ünü,

SPF 30, UVB ışınlarının %97’sini,

SPF 50, UVB ışınlarının ise %98’ini filtreler.

PA “THE PROTECTİON GRADE OF UVA” Yani “UVA KORUMA FAKTÖRÜ” Ürünleri

Koruma sağladığı ışın: UVA

Koruma Oranı Nedir: Japonya’da geliştirilmiş PPD reaksiyonuna dayanan bir ölçümleme sistemidir UVA. PA’nın yanın yer alan artı (+) işaretlerinin sayısı PPD ye denk gelecek şekilde koruma yüksekliğini gösterir.

Buna göre;

PPD: 2 - 4 arasında ise , PA+

PPD: 4 - 8 arasında ise, PA ++

PPD: 8 - 16 arasında ise , PA +++

PPD: 16’dan yüksek değerler içinse , PA ++++ ifadeleri kullanılır.

PPD “PERSİSTİNG PİGMENT DARKENİNG” Yani “KALICI PİGMENT KOYULAŞMASI” Ürünleri

Koruma sağladığı ışın: UVA

Koruma Oranı Nedir: UVA ışınından korunan ve korunmayan cildin ne kadar sürede renk değiştirdiğinin ölçümüdür. Örneğin; PPD 5, güneş kremi sürdüğünüzde, sürmediğinize kıyasla 5 katı kadar daha fazla yanmadan güneşte kalabileceğinizi gösterir.

Broad Spectrum

Koruma sağladığı ışın: UVA ve UVB

“Geniş Yelpaze” ayrıca “broad spectrum sunscreen” ya da “broad spectrum protection” olarak da ürün üzerinde ibarelerini görebilirsiniz. Genelde Amerikan menşeili ürünlerde bulunan bu ifade ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir.

Güzellik ve cilt bakımı denildiği zaman akla yalnızca nemlendiriciler, süremlar, peelingler gelmemelidir. Çünkü güneş koruyucu olmadan yapılacak her bakım eksik kalacaktır. Yukarıda sizlere güneş koruyucu oran ve değerlerini vermeye çalıştık. Böylece tercih edeceğiniz ürünlerin değerlerine dikkat ederek satın alacağınız ürüne rahatlıkla karar verebilirsiniz.

Korendy’de sizi hem UVB hem de UVB ışınlarına karşı koruyan güneş kremleri:

Rootree Anti-aging güneş kremi Klairs Fiziksel Filtreli Güneş Kremi

Kore marka güzellik markaları, güneş koruyucu ürünleri ile de dikkat çekmektedir. Kah koruma oranları kah özellikleri ile her cilde rahatlıkla uygulanabilecek, doğal içerikli ürünlere sahip olan Kore markalı güneş koruyucular, pek çok kadının da son yıllardaki tercihlerindendir. Şunu özellikle ve üzerine basa basa belirtmek isteriz ki; eğer açık tenli tabiri caizse beyaz tenli iseniz muhakkak güneş kremi kullanmalı hatta kullanmadan dışarıya adım atmamalısınız. Çünkü ne yazık ki beyaz tenler, diğer tenlere nazaran güneşten  daha fazla etkilenen ve ciltte hassasiyet yaşatan tenlerdir. Bu hassasiyet, cilt kızarıklığı ve güneş lekesi olarak kendini göstermektedir. Tabi kaşıntı da cabası. Bundan dolayı gideceğiniz mesafe kısa da olsa, özellikle yaz aylarında kesinlikle güneş koruyucu kullanmaya dikkat etmeli ve bu ürünleri fazlasıyla ciddiye almalısınız.

Diğer tenler güneş koruyucu kullanmasın elbette demiyoruz. Ancak cilt tonunuza göre güneşten etkilenme durumları değişkenlik gösterebiliyor. Esmer tenliler, beyaz tenli insanlara nazaran güneş ışınlarına karşı biraz daha direnç gösterebiliyor. Ancak bu durum güneş koruyucu kullanmaya gerek yok olarak algılanmasın. İster kışın ister yazın. Cildinizde güneş koruyucu olmadan dışarıya çıkmamanızı öneriyor, cildinizi korumanız için sizi güzelliklere teşvik ediyoruz. 😊 


Güneş koruyucular hakkında en çok merak edilenleri cevapladığımız blog yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.