Sivilce Çıkmaması İçin Neler Yapılmalı Ve Nelere Dikkat Edilmelidir? Uzman Görüşlerini İnceleyin


Sivilce; özellikle genç ve orta yetişkinlerde görülen bir tür deri rahatsızlığıdır. Pek çok kişinin muzdarip olduğu sivilce, önemli bir sağlık sorunu değildir ancak tedavi edilmediği takdirde ciltte kalıcı izlere neden olabilmektedir. Herkes cildinin bebek gibi görünmesini ve sağlıkla ışıldamasını ister. Sivilce bu anlamda insanlara huzursuzluk yaratan sorunların başında gelir. Görsel olarak oldukça rahatsız edici bir sorun olan sivilce ve akne, özellikle ergenlerde ciddi psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Bunların başında stres ve kendine güven problemi gelir. Sivilce oluşumu farklı nedenlere dayanmaktadır. Her ne kadar sıkıntı yaratan bir problem olsa da sivilcenin tedavisi mümkündür.

sivilce neden çıkar

Sivilce Nasıl Oluşur?

Cilt, devamlı temiz tutulması ve bakımına özen gösterilmesi gereken yerlerden biridir. Kişinin direkt vitrini olarak da değerlendirilebilecek cilt, dikkat edilmediğinde çeşitli sorunları beraberinde getiren özellikler de gösterir. Bunların başında sivilce gelir. Sivilce, cinsiyet ayrımı göstermeksizin herkeste görülebilir. Varlığı özellikle gençlerde kendine güven problemi yaratan sivilcenin oluşumu herkeste aynıdır.

Sivilcenin en önemli oluşum nedeni yağ kanallarının tıkanmasıdır.  Ciltte bulunan gözeneklerin yağ ile tıkanması sonucu cilt hava alamaz. Ve hava alamayan kanallarda yağ birikmesi sonucu sivilce meydana gelir. Zamanla içi yağ dolan sivilceler iltihaplı aknelere yol açar. Genellikle yüz, omuz ve sırtta görülen sivilceler, ergenlik döneminde oldukça sık karşılaşılan cilt problemlerinden biridir. Ergenlikte sık görülen sivilcelerin en önemli nedeni hormonal değişikliklerdir.

sivilce nasıl önlenir

Sivilceye Neden Olan Faktörler

Sivilceyi tetikleyen pek çok etken bulunmaktadır. Gözeneklerin tıkanması en önemli neden olarak kendini gösterse de bazı durumlar da sivilce oluşumuna etki eden faktörler arasında yer almaktadır. Pek çok cilt probleminde olduğu gibi sivilce konusunda da bazı doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Bu yanlışlar da doğru tedaviyi engellemekte ve sivilcelerin zaman içinde kalıcı izler oluşmasına etki etmektedir.

Sivilce oluşumunu tetikleyen etkenler nelerdir diye incelediğimizde karşımıza ilk olarak şu maddeler çıkmaktadır;

  • Gözeneklerde biriken yağlar,
  • Genetik faktörler,
  • Yanlış beslenme,
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı,
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme,
  • Aşırı sigara kullanımı,
  • Hormonal değişiklikler,
  • Aşırı stres,
  • Çeşitli nedenlerle tıkanmış gözenekler,
  • Pek nedene bağlı oluşan cilt tahrişi ve tahribatı (nem, güneş gibi)

Maddelere bakıldığında hemen hemen hepsinin sivilce oluşumuna neden olduğu gözlemlenmektedir. Özellikle beslenmenin sivilce oluşumu üzerinde direkt bir etkisi bulunmuyor gibi görünse de fast food türü yiyecekler, aşırı baharatlı ürünlerin ciltte yağ üretimine katkıda bulunduğu da bir gerçektir.

sivilce tedavi yöntemleri nelerdir

Sivilce Tedavi Yöntemleri

Sivilce her yaşta tedavi edilebilir. Tedavisi bazı kozmetik ürünler ile de mümkün olan sivilce için öncelikli olarak uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır. Bazı sivilceler farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bunun için mutlaka dermatoloğa görülmelidir.

Sivilce tedavisi için sabırlı olmak gerekir. Birkaç hatta bazen yılları bulan sivilce tedavisi boyunca cilt bakım ve temizliğine dikkat etmek gerekir. Şunun da altını özellikle çizmek gerekir ki, sivilce tedavisi yapılmış ciltte tekrardan sivilce meydana gelebilir. Bu cilt yapısı ile alakalı bir durumdur. Yağlı ciltler, sivilce oluşumuna oldukça yatkındır. Sivilce çıkmaması için neler yapılmalı diye sorulduğunda verecek cevabımız hiç kuşkusuz cilt temizliğine dikkat etmek olacaktır. Cildinize uygun yüz temizleme jeli tercih ederek cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. Makyajla uyumamak, makyaj yapılmamış olsa bile cilt temizliğini aksatmamak, haftada bir kere maske yapmak ve belirli aralıklarla peeling uygulamak sivilce oluşumunu engelleyen faktörler arasında yer alan önemli maddelerdir. En etkili maske çeşitlerini inceleyerek cildi derinlemesine temizleyebilirsiniz.

Sivilce Tedavisi için Kullanılabilecek Ürünler

Bazı kozmetik ürün kullanımı ile sivilce tedavisini yapmak mümkündür. Ancak seçilecek ürünlerin cilt ile uyumlu olması da oldukça önemli bir konudur. Tüm cilt tiplerinin rahatlıkla kullanabileceği ürünleri sizler için derledik;

By Wishtrend - Propolis Energy Calming Ampoule; cildi besleme özelliği bulunan bu ürün, oluşmuş sivilce iz ve lekelerine de bakım yaparak oluşabilecek yeni lekelerin önüne geçer.

By Wishtrend - Mandelic Acid 5% Skin Prep Water; cildi tahriş etmeden ölü hücrelerden temizleyen bu ürün, pürüz oluşumunu önleyerek cilde nem sağlar.

By Wishtrend - Cera-barrier Soothing Ampoule - Bariyer Koruyucu Dengeleyici Centella ve  Peptit Ampulü; içeriğindeki seramid ve 7 çeşit peptit ile cilt bariyerini koruma özelliği gösteren bu ampul, cilde yoğun bir bakım yaparak sivilce oluşumunun önüne geçer.

Kaine - Rosemary Relief Gel Cleanser - Gözenek Karşıtı Biberiyeli Vegan Temizleyici; biberiye yaprağı özü, salisilik asit ve yeşil kompleks ile geniş gözenek bakımı yapan bu temizleyici ürün, cildi tahriş etmeden siyah nokta ve sivilce oluşumunu önler.

Sivilcelerden muzdarip olma devrini bu ürünler ile sonlandırmaya ne dersiniz? Berrak, pürüzsüz ve yumuşacık bir cilt için siz de Korendy Türkiye sayfasından bulabileceğiniz bu doğal ürünler ile hem sivilcelerden kurtulabilir hem de aynaya kendinize olan sonsuz güveniz ile gülümseyebilirsiniz 😊