Retinol Hakkında İpuçları: Cilde Faydaları ve Etkilerini En Üst Düzeye Çıkarma


Cildinizde mat bir görüntü ve ince çizgiler mi fark ediyorsunuz? Ayrıca cilt elastikiyetinde bir kayıp mı yaşıyorsunuz veya yetişkin sivilceleriniz ile başınız belada mı? Peki size tüm bu sorunlarınıza çözüm sağlayabilecek bir içerik olduğunu söylesek? - Retinoidler veya A Vitamini grubu.

Bu içerik grubu, cilt bakımının "kraliyet ailesi" olarak tanımlanmıştır, çünkü Retinoidler yaşlanan cilt ve akne için topikal tedavinin bilimsel olarak etkileri kanıtlanmış "altın standardı"dır!

Retinoidlerin dünyasına girmeden önce…

By Wishtrend markası çok yakında Retinoid bazlı (Retinal) bir ürün piyasaya sürecek. Peki bu ürünle tanışmadan önce Retinoidin ana faydalarına ve bundan nasıl en iyi şekilde yararlanabileceğinize bir göz atsak nasıl olur?

A VİTAMİNİN TARİHİ

Retinoidler başlangıçta, başta akne olmak üzere çok sayıda cilt rahatsızlığı için topikal ve oral bir ilaç olarak kullanıldı. Yıllarca süren yakın gözlemden sonra, doktorlar ve bilim insanları, Retinoidlerin güneşten zarar görmüş cildi onarmak ve gençleştirmek için ekstra bir fayda içerdiğini keşfettiler. Genel cilt dokusunu iyileştirmeye ve yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı olurlar.

PEKİ NASIL ÇALIŞIYORLAR?

Cilt hücrelerimizde, Retinoik Asit için bir reseptör bulunur. Retinoik Asit, cilt hücrelerimizin işlerini doğru yapması için bir uyandırma çağrısı gibi işlev görür. Retinoidler, cilt hücre yenilenme hızını artırmaya ve cilt hücrelerimizin temel olarak yenilemesine yardımcı olurken cildimizin yapı taşı olan kolajen üretimini artırmaya destek olur ve ayrıca hiperpigmentasyonu giderir.

KİMLER KULLANABİLİR?

İnce çizgi, kırışıklık, esneklik kaybı gibi yaşlanma belirtileri, akne problemi yaşayan ve erken yaşlanma belirtilerini önlemek isteyen herkes Retinoid kullanımından yararlanabilir. Belki de başlamak için doğru zamanın ne olduğunu merak ediyorsunuz. Bunun net, kesin bir cevabı yok. Ancak asıl sorununuz sivilce ise ergenlik döneminde (15-17 yaşlarında) doktorunuza danışarak erken yaşta kullanıma başlayabilirsiniz.

Ek olarak, gerçek şu ki, 25 yaşına geldiğimizde cilt kolajen üretimimiz her yıl %1 oranında önemli ölçüde azalır. Bu gerçek, 20'li yaşların ortalarına ve sonlarına ulaştığınızda Retinoid yolculuğunuza başlamak için iyi bir nedendir. Bu bileşeni dikkatli bir şekilde kullanmak, cildinizin ince çizgi ve kırışıklık oluşturmasını erkenden önlemeye yardımcı olacaktır!

"Retinoidler, retinol, retinal, retinoik asit, Retin-A - Bu bileşenler nelerdir? Bunlar aynı mı?"

'Retinoidler' hem reçeteye dayalı aktif Retinoik Asit'i hem de reçetesiz satılan türevleri kapsayan genel bir şemsiye terimdir. Öncelikle Retinoidleri bir şirket olarak düşünün. Retinoik asit, Retinol, Retinaldehitler gibi türevleri ise patron, yönetici, çalışan vs gibi şirkette farklı konumlarda bulunan kişiler olarak hayal edin.

Cilt hücrelerimizin tanıdığı ve yanıt verdiği tek aktif Retinoid formu Retinoik Asittir. Onu şirketin en güçlü üyesi ve yöneticisi (veya patronu) olarak hayal edin. Ancak, Retinoik Asit sadece doktor reçetesiyle alınabilir. (örneğin: RetinA kremi)

Retinol, Retinaldehit ve Granaktif Retinoidler gibi diğer türevler, Retinoik Asidin yardımcılarıdır. Onun kadar güçlü olmasalar da, grubun ilerlemesini sağlamak için oynayacakları kendi rolleri vardır. Bu 'yardımcılar', kolay ulaşılabilen, reçetesiz cilt bakım ürünlerinde kolayca bulunabilen ve daha az 'güçlü' olanlardır çünkü Retinoik Asit gibi performans gösterebilmek için 'engelleri' aşmaları gerekir. Yani basitçe söylemek gerekirse, cilt hücrelerine sinyal göndermeden önce cildimizin enzimlerinin onları aktif forma (Retinoik Asit) dönüştürmesini gerektirirler.

Bu türevlerden birkaçını ve gerektirdiği dönüşüm sayısını belirtmek gerekirse:

  • Retinol esterler (3 dönüşüm): Retinyl proprionate, Retinyl palmitate, Retinyl aspartamate
  • Retinol (2 dönüşüm)
  • Retinaldehit (1 dönüşüm): Retinyl-aldehyde, Retinal
  • Retinoik asit esterleri (0 dönüşüm): Hydroxypinacolone retinoate veya yaygın olarak Granaktif Retinoid olarak bilinir.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN İPUÇLARI

  • Ne zaman: SADECE gece uygulayın. Retinoidleri haftada 1-2 kez kullanın ve cildiniz uyum sağladıkça sıklığı artırın.
  • Nasıl: Yavaş ama emin adımlarla hareket edin. Cildinizin içeriğe uyum sağladığından emin olmak için daha düşük konsantrasyonlu bir ürün kullanın.
  • Önemli: Güneş koruyucunuzu her gün sürmeyi ve yenilemeyi unutmayın!

HAMİLELİK VEYA EMZİRME SIRASINDA GÜVENLİ Mİ?

Retinoidlerin hamilelik sırasında kullanılması güvenli değildir. (Yalnızca belirli bir konsantrasyonda kullanıldığında güvensiz olabileceği kanıtlanmış olmasına rağmen) Hamilelik sırasında Retinoid kullanımından kaçınmak en iyisidir. Reçetesiz cilt bakım ürünleri seçeneklerinin emzirme sırasında bir soruna neden olma olasılığı düşük olsa da, mutlak güvenliğini kanıtlayacak kesin bir kanıt bulunmadığını unutmayın.