Peeling Nedir, Ne İşe Yarar?


Peeling nedir? Peeling kelimesinin sözlük anlamı soymaktır. Ve cilt için en önemli bakımdır. Tanımlamak gerekirse peeling; cildi ölü derilerden arındırmak ve yepyeni bakımlı bir cilt yaratmak anlamına gelmektedir.

Cilt gün içinde kah iç gerek dış faktörler nedeniyle kirlenir. Gözenekler bu kirler ile dolar ve bu kirlerin temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde sağlıklı bir cilt elde etmek asla mümkün değildir. Cilt bakım rutinlerinin en önemli maddelerinden biri olan peeling yapmak, rutinlerden asla çıkarılmaması gereken en önemli maddedir. Bunun için kozmetik sektöründe birbirinden farklı içeriklere sahip pek çok peeling mevcuttur. Her cilt birbirinden farklıdır. Karma, yağlı, kuru, normal ciltler kendilerine en uygun ürünler ile bakımını yapmalıdır. Bu artık bakım ve güzellik denilince en başta uyulması gereken bir kuraldır. Karma bir cildin kullandığı ürünü yağlı ciltlerin kullanması beklenemez. Bu durum tüm cilt tipleri için geçerlidir. Peeling, ölü deriyi atıyorsa neden aynı ürün kullanılamaz diye merak ediyor olabilirsiniz. Yanlış ürün daha doğrusu cilt ile uyumlu ürün kullanmamak cilde herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Siz bakım yapmış olacak ancak yararını göremeyeceksiniz. Yapılan işlemlerden sonuç alabilmek adına cilt tipinize en uygun ürünü seçmeli ve bakımınızı yapmalısınız.

Eksfoliyasyon nedir, Ne İşe Yarar?

Bu kelimeyi birçoğunuz belki de yeni duydunuz; eksfoliyasyon! Cilt bakımı ve güzelliği hakkında pek çok bilgiye sahip olanlar kelimeyi rahatlıkla anladı. Ancak birçok insan için yeni bir kelime olan eksfoliyasyon, ciltteki ölü hücrelerin temizlenmesi, ciltten atılması işlemidir. Yani bir nevi peeling de diyebiliriz. Ancak aralarındaki fark; peeling cildi ölü deriden temizlerken eksfoliyasyon ölü hücrelerden temizler.

Peeling nedir

Cildin canlı, sağlıklı ve en önemlisi de pürüzsüz görünebilmesi için en önemli uygulamalardan olan eksfoliyasyon, özellikle cilde uygulanan serumların daha hızlı bir şekilde cilde nüfus etmesini sağlar. Sizce de şahane bir işlem değil mi? Cilt yalnızca gördüğümüz kalın bir deri katmanından meydana gelmez. Cildi oluşturan pek çok tabaka mevcuttur. Özellikle cildin üst tabakası, ne yazık ki içinde ölü hücreler barındırır. Her türlü kire, toza maruz kalan bu üst katman zaman içinde sağlıksız bir görüntü oluşturur. Cildin alt tabakaları ne kadar sağlıklı olsa da eğer üst tabaka ışıldamıyorsa çok bir önemi kalmıyor. Bunun için en uygun ve doğru ürünler ile cilt bakım rutinlerine eksfoliyasyon işlemi de eklenmelidir. Belirli bir yaşa kadar kendini yenileyen üst tabaka, zaman içinde bu işlemden durdurur. Bunun için de cilde dışarıdan destek vermek gerekir. İşte burada cilt bakımı devreye girer. Bildiğiniz tüm bakım işlemleri ile cildinizi yenileyebilir, sağlıklı bir görüntüye kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Eksfoliyatör Türleri Nelerdir?

Peki tanımı ve etkilerinden detaylıca bahsettiğimiz eksfoliyasyon nasıl yapılmalıdır? Şimdi de bu konuyu ele alacağız. Eksfoliyasyon da kendi içinde çeşitli türlere ayrılmaktadır. Bunu da eksfoliyatör türleri denmektedir.

peeling nasıl uygulanır

  • Fiziksel Peeling: Bu peeling şeklinde cilt ölü hücrelerden temizlenmek adına kuvvetli bir şekilde ovulur. Bunu parmak uçlarınızla ya da cilt lifleri ile de yapabilirsiniz. Cilt ne kadar baskılı bir şekilde ovulursa ölü hücrelerden daha hızlı bir şekilde kurtulur. Eğer kullandığınız peeling parçacıkları çok yoğun ise ovma işlemini sertten yumuşağa çevirebilirsiniz. Bu işlem kullanılan peeling içeriğine göre de değişebilir. Cildin sert bir şekilde ovulması, herhangi bir kötü sonuç doğurmamakta tam tersi ölü hücrelerden daha etkili bir şekilde kurtulmaya neden olmaktadır.
  • Kimyasal Peeling: Bu peeling tamamıyla kullanılan ürün ile alakalıdır. Fiziksel peeling gibi cildi ovuşturma gibi bir durum söz konusu değildir. Cilt yapısına uygun bir peeling ile cilde nazikçe masaj yaparak, cildin ölü deri ve hücreden temizlenmesi hedeflenir. Fiziksel ya da kimyasal, peeling yapmanın cilde iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Cilt ölü deriden temizlenmediği takdirde kullanılan hiçbir krem, losyon, serum cilde fayda sağlamayacaktır.

Peeling Yapmanın Kısa ve Uzun Vadede Sonuçları Nelerdir?

Cildi ölü deriden arındırmak yani peeling yapmak, cilt bakım rutinlerinin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Temizlik, tonik, krem, maske gibi adımlar gibi peelingi de vazgeçmeden yapmak gerekir.

peeling neden yapılır

Peeling Her Gün Yapılır mı?

Hayır peelingi her gün yapmaya gerek yoktur. Tavsiye edilen uygulama sayısı haftada 2’dir. Peeling yapmak için hem doğal hem de kimyasal pek çok yöntem vardır. Düzenli olarak haftada 2 kez uygulayacağınız peeling ile cildinizdeki değişimleri gözlemleyebilirsiniz.

Evde Doğal Peeling Yapılır mı?

Geçmişten günümüze kadınların güzellik sırları içerisinde doğal ürünler kendilerine fazlasıyla yer edinmiştir. Günümüzde de pek çok kadının tercihi doğal ürünlerden yanadır. Evde peeling yapılabilir. Bunun için pek çok reçete ve öneri mevcuttur. Cildinize iyi gelecek ürünler ile peeling yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

Peeling ne işe yarar

Dünyanın en iyi bakım kremini kullanıyor olabilirsiniz. Ya da kalitesi ve sonuçları kanıtlanmış jeller ile cildinizi temizliyor olabilirsiniz. Ancak cildiniz ne kadar temiz olursa olsun ki temiz bir cilt bakım için en önemli maddedir, peelinge ihtiyaç duyar. Bu tüm cilt tipleri için geçerlidir. Çok değil, haftada 2 sefer cildinizi ölü deriden – hücreden temizlediğiniz takdirde cildiniz daha fazla ışıldayacak ve en önemlisi kullanılan ürünler cilde daha iyi nüfus edecektir.

Güzelliğine ve bakımına önem verenler, rutininize peeling eklemeyi sakın ihmal etmeyin 😊