Maske Takmak Cilde Zarar Verir Mi?


Maskne nedir

“Sosyal mesafe,” “yeni normal”, “karantina” gibi terimlerin günlük hayatımıza katıldığı Korona Virüs döneminde pek de sevimli olmayan yeni bir sözcüğü daha sıklıkla duymaya başladık: Maskne. Yani maske nedeniyle meydana gelen akneler.

Tüm dünyanın Covid-19 virüsü ile mücadele ettiği günümüzde yaşamımızın bir parçası haline gelen maskeler sağlığımızı korumanın ve virüsün yayılmasını önlemenin en önemli adımlarından biri. Ancak özellikle gün boyu maske kullanan kişilerde ısı, nem ve sürtünme etkisiyle aknelerde artış gözlemleniyor, öyle ki bu akne türünün giderek sık görülmeye başlaması sonucu sosyal medyada artık “maskne” olarak adlandırılıyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, Çin Hubei'deki sağlık çalışanlarının en az %83'ünün cilt problemleri yaşadığını bildiriyor ve sağlık çalışanları dışındaki kişilerde de akne problemlerinde yüksek oranda artış olduğunu ifade ediyor.

Evet 2020 bizi günlük hayatımızda yeni bir tür akne ile tanıştırdı ancak aşağıda sizler için özel olarak düzenlediğimiz önleyici ve iyileştirici adımları izleyerek, maske takmaktan asla vazgeçmeden cildinizi mutlu edebilirsiniz. Peki siz “maskne” ile mücadelede hangi önlemleri alıyorsunuz?

Maskne Sorunu Nasıl oluşur?

Maske ile cilt arasındaki sürtünme, ısı, nem nedeniyle gözeneklerin tıkanması ve bakterilerde artış sonucu meydana gelir.

Maskne’den Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?

  • Temiz maske kullanmak ve sık sık değiştirmek
  • Olabildiğince az makyaj yapmak
  • Cildi sabah-akşam temizlemek
  • Salisilik asit, sülfür, propolis gibi antibakteriyel içerikler tercih etmek
  • Centella asiatica, mugwort, bal gibi bariyer güçlendirici içerikler tercih etmek
  • Sivilcelere akne bandı yapıştırmak
  • Cilt tipine uygun bir güneş koruyucu seçmek

Tüm cilt tipleri için uygun örnek Maskne Rutini

1- Düşük pH dereceli temizleyici ile cildini temiz tut!

Cildi aşırı bakteri birikiminden ve fazla sebumdan arındırmak amacıyla hem maske takmadan önce hem de maskeyi çıkardıktan sonra cildinizi nazik bir biçimde temizlemeniz önemlidir.

Jumiso - All Day Vitamin Clean & Mild Facial CleanserJumiso - All Day Vitamin Clean & Mild Facial Cleanser salisilik asit ve C vitamini ile sivilceleri yatıştırmaya ve gözenek bakımı yapmaya yardımcı olur.

2- Haftalık eksfoliasyon bakımı ile ölü deri birikimini engelle!

Cildi ölü derilerden düzenli olarak arındırmak önemlidir, çünkü maske içinde biriken ölü deriler ısı, nem ve fazla sebum ile karşılaşarak “maskne”nin çoğalmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca AHA, BHA gibi içerikler var olan sivilceleri yatıştırmaya ve gözenekleri arındırmaya yardımcı olur. 

 

Some By Mi AHA BHA PHA Toner

Some By Mi AHA BHA PHA Toner, AHA, BHA ve PHA ile sivilce ve siyah noktalarla mücadele eder, ölü derileri ve fazla sebumu ciltten uzaklaştırarak gözenekleri arındırmaya yardımcı olur. 

 

3- Cilt bariyerini güçlendir!

Maskenin yüzümüz ile teması cildi tahriş ederek hassaslaştırabilir ve bakterilere karşı koruma kalkanı olan bariyeri güçsüzleştirebilir. Bu nedenle hem cilt bariyerinin zayıflaması sonucu oluşan iritasyonu engellemek hem de sivilceleri yatıştırmak için güçlendirici içerikler bulunduran ürünler tercih edilmelidir.

 

By Wishtrend - Quad Active Boosting Essence

By Wishtrend - Quad Active Boosting Essence, %26.4 oranında beyaz dut kabuğu özü, lotus çiçeği özü, şizandra üzümü,  %10 oranında söğüt kabuğu özü, %9 oranında mavi kantaron çiçeği ve propolis ile sebum-nem dengesini düzenler ve sivilceleri yatıştırmaya yardımcı olur.

 

By Wishtrend - Polyphenol in Propolis 15% Ampoule

By Wishtrend - Polyphenol in Propolis 15% Ampoule, %15 oranında propolis ve bukalemun bitkisi özü suyu ile sivilceleri yatıştırır, kızarıklıkları azaltır ve cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olur.

 

4- Sivilcelere özel bakım uygula!

Varolan sivilcelerinizi sıkarak yok etmeye çalışmak doğru bir yöntem değildir, bunun sonucu acı ve doku hasarı olacaktır. Sivilceler için özel olarak geliştirilmiş bölgesel bakım ürünleri ile sivilce sürecini sancısız ve hızlı biçimde atlatabilirsiniz.

By Wishtrend - Sulfur 3% Clean Gel

By Wishtrend - Sulfur 3% Clean Gel, kolloidal sülfür ile sivilceleri hızlıca yatıştırır, ayrıca maske nedeniyle biriken fazla sebum ve ölü derinin gözenekleri tıkamasını engellemeye yardımcı olur.

 

By Wishtrend - Clear Skin Shield Patch

By Wishtrend - Clear Skin Shield Patch, hidrokolloid akne bandı sivilceli bölgeyi cildi kire, toza ve maskenin temasına karşı korur, hızlıca yatışmasına ve yayılmanın engellenmesine yardımcı olur.

 

5- Cildini yatıştır ve nem takviyesi yap!

Nemlendirilmeyen bir ciltte yağ-su dengesi kaybolur, bir savunma mekanizması olarak cilt daha çok yağ üretmeye başlar. Maskenin yarattığı sürtünme ile de birleşince gözeneklerin tıkanması ve sivilce oluşumu için ideal bir ortam hazırlanmış olur. Oysa komedojenik içerikler bulundurmayan, cilt tipine uygun seçilmiş bir ürün ile nemlendirilmiş cilt daha güçlü, dengeli ve sağlıklı bir yapıda olacaktır. 

Real Barrier - Aqua Soothing Gel Cream

Real Barrier - Aqua Soothing Gel Cream, beş farklı hyaluronik asit molekülü, centella asiatica ve xylitol ile cildi su-nem takviyesi yapar, cilt bariyerini güçlendirir ve cilt ısısını düşürerek hassasiyeti azaltmaya yardımcı olur.

I'm From - Mugwort Cream

I'm From - Mugwort Cream, %73.55 oranında mugwort özü ile cilt tahrişini ve hassasiyetini azaltır, ağır bir his yaratmadan cildi nemlendirir. 

Pyunkang Yul - Moisture Cream

Pyunkang Yul - Moisture Cream, yüksek oranda bulundurduğu anti-bakteriyel, anti-enflamatuar ve anti-oksidan özelliklere sahip coptis japonica kök özü ile cildi yatıştırır ve iltihabı azaltır.