Hangi Cilt Tipine Sahip Olduğumuzu Nasıl Anlarız? Cilt Tipi Evde Nasıl Belirlenir ve Bakım Önerileri Nelerdir?


Cilt tipi, kişiden kişiye değişiklik gösteren, özellikleri, ihtiyaçları, sorunları ayrı olan ciltlerdir. Yaş, kalıtımsal faktörler cilt tipini belirleyen etkenler arasında yer alır. Aynı zamanda cilt tipini, ciltte bulunan sebum oranı ciddi oranda belirler. Herkesin farklı cilt tipi vardır dedik ve elbette ki her cilt tipinin ihtiyaçları da farklılık gösterir. Bundan dolayıdır ki kozmetik ürünlerinin hemen hemen hepsi cilt tipi ihtiyaçları belirlenerek hazırlanmıştır. Ve vitrinlere baktığımız zaman her ürün üzerinde kullanıma uygun olduğu cilt tipi yazmaktadır.

Cilt tipini bilmek neden önemlidir? Bu soruya verilecek yanıt oldukça basittir. Çünkü cilt tipini bilmek, yapılacak bakımların cilt ile bütünleşmesini sağlayacağı gibi cildin ihtiyaç duyduğu bakımı da gerçekleştirmiş olacaktır. Cilt tipi bilinmeden yapılacak hiçbir bakım tam anlamıyla sonuç göstermeyecektir. Yapılan en büyük hatalardan ve düşülen yanlışlardan birisi de cilt tipi bilinmeden yapılacak bakım rutinleridir. Cildinizin ihtiyacı nedir? Nem mi istiyor yoksa fazla nemi dengelemek mi? İşte bunlar cilt tipini belirleyen faktörler oldukları gibi cildin ihtiyacını da gözler önüne seren etkenler olarak dikkat çekmektedir.

cilt tipleri nelerdir

Cilt Tipleri Nelerdir?

Cilt tipleri, herkeste farlılık gösterir evet. 4 farklı cilt tipi bulunur.  Bunlar; normal, karma, kuru ve yağlı ciltlerdir. Bu cilt tiplerinin belirlenmesini ciltteki sebum oranı büyük rol oynar. Hatta en büyük etkendir desek yanılmış olmayız. Sebum, ciltteki yağ bezlerinin salgıladığı bir maddedir. Eksik ya da fazla olması ciltte bazı problemlerin oluşmasına neden olur. Bunun için sebum miktarının dengede olması cilt için oldukça önemlidir. Yüz temizleme jeli ürünleri ile cildin sebum dengesi kontrol altına alınabilir. Şimdi gelin hep birlikte cilt tiplerini tanıyalım.

Normal Cilt; diğer cilt tiplerine nazaran en şanslı ve sağlıklı cilttir diyebiliriz. Çünkü bu cilt tipi pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Sebum dengesi yerinde olan bu cilt tipi, herhangi bir faktör büyük bir rol oynamadığı sürece (çevresel, hormonal) sağlıklı görünümünü hep koruyacaktır.

Karma Cilt; en yaygın görülen cilt tipi nedir diye sorulsa verilecek en net cevap hiç kuşkusuz karma cilt tipi olacaktır. Hem yağlı hem de kuru cilt özelliğine sahip olan karma cilt tipi, özel bir bakım ve ürün kullanımı ister. Bu cilt tipinin, T bölgesi yani alın, burun ve çene kısmı yağlı, U bölgesi ise yanak, göz çevresi ve çene altı kurudur.

evde cilt tipi nasıl belirlenir

Yağlı Cilt; fazla sebum ürettiği için her daim parlak ve yağlı görünen cilt tipidir. Fazla sebumdan dolayı yağlı ciltler her daim nemlidir. Cildin nem dengesinin yerinde olmaması sonucu bu cilt tipinin fazla yağ üretmesi, dengede tutulması gereken bir durumdur. Nemlendirici krem ihmal edilmemesi gerekir. Yağlı ciltler de nemlendiriciye ihtiyaç duyarlar. Yağlı görünümün çözümü doğru cilt bakımı ile mümkündür.

Kuru Cilt; cilt tipleri arasında en soluk ve mat görünüme sahip olan cilt tipidir. Cildin fazla nem üretememesi kuruluğa, pul pul dökülmeye, matlığa neden olur. Bundan dolayı kullanılacak kozmetik ürünler ile bu cilt tipi hem desteklenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Bu cilt tiplerinin en kötü yanı ise erken yaşlanma ve kırışıklık oluşumuna oldukça müsait olmalıdır.

Cilt Tipi Evde Nasıl Belirlenir?

Evet evinizde cilt analizi yapabilir ve cilt tipinizi rahatça belirleyebilirsiniz. Bunun için cilt analiz ölçüm bantları kullanabilirsiniz. Oldukça kısa sürede cevap verebilen bu bantların yanı sıra evde bir peçete ya da kağıt yardımı ile cilt analizinizi yapabilirsiniz. Ancak parmak uçlarını da unutmamak gerekir. Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir. Normal ciltlerde ise cildin her bölgesi oldukça dengeli ve hafif bir yağa ya da kuruluğa sahip olur.

cilt tipine en uygun ürün seçimi nasıl yapılır

Cilt Tipine Uygun Kullanılabilecek En Etkili Ürünler

Cilt tipi ne olursa olsun cildini seven ve ona iyi bakmak isteyen herkes kullanması gereken ürünlerin de etkisinden şüphe etmemelidir. Bunun için Kore kozmetik markaları, her cilt tipine uygun ürünler ile cildinizin sağlığını korumayı amaçlamaktadır. İşte o ürünlerden en etkilileri;

By Wishtrend - Cera-barrier Soothing Ampoule - Bariyer Koruyucu Dengeleyici Centella ve Peptit Ampulü; içerdiği yoğun cica ve seramid ile cilde terapi yapan bu ürün, cilt bariyerinin hasar görmesini önleyerek cildin sıkı tutulmasına yardımcı olur.

Klairs - Supple Preparation Facial Unscented Toner; cildin doğal ph dengesinin korunmasına yardımcı olan bu ürün, zengin besleyicilik özelliği ile cildin nem dengesini de korur.

Beauty of Joseon - Relief Sun: Rice + Probiotics SPF50+ PA++++; uv ışınlarına karşı oldukça güçlü bir koruma sağlayan bu krem, cildin doğal parlaklığının ve neminin korunmasına yardımcı olur.

Kaine - Kombu Balancing Ampoule Toner - Cilt Bariyeri Koruyucu Rahatlatıcı Vegan Kombuça; ultra besin ve nem kaynağı içeren bu ürün, cildin rahatlamasını sağlayarak cilt bariyerini korur.

Korendy Türkiye sayfasından rahatlıkla bulabileceğiniz bu ürünler ile cildinizi mutlu ve kendinizi mutlu etmeye hemen şimdi başlayabilirsiniz. Unutmayın; sağlıklı bir cilt geç yaşlanmak demektir 😊