Kore Bakımının Vazgeçilmezi Güneş Koruyucu Kremleri
Uzak doğuluların, özellikle Korelilerin bronzlaşmak yerine güneşten her mevsim korundukları, caddelerde güneş gözlükleri ve ellerinde şemsiyelerle gezdiklerini görmüş, duymuş ya da okumuşsunuzdur.
Bunun sebebi ise aslında çok basit;
Güneşten korunmak hem cilt sağlığı, hem de cildin erken yaşlanmasını önlemek için oldukça önemli.
Güneş koruyucular sadece yaz aylarında değil tüm sene boyunca her gün kullanılması gereken, bakım rutininin en önemli adımını oluşturan ürünler. Doğru bir güneş kremi seçmek için de güneş kremlerini yakından tanımak gerekiyor.
Bu kapsamda Kore cilt bakımının vazgeçilmez parçası güneş kremlerini seçerken dikkat etmeniz gereken her bir noktaya sırasıyla değindik. Bu kapsamda sizler için aşağıdaki soruları cevapladık:
- Güneş ışınlarının cilt üzerindeki olumsuz etkileri neler?
- Güneş koruyucuların hem UVB hem UVA ışınlarına karşı koruduğunu nasıl anlarız?
- Güneş koruyucu uygularken nelere dikkat etmeli?
- Güneş koruyucunuz kimyasal mı, fiziksel mi?
- İdeal bir güneş koruyucu nasıl olmalı?
- Güneş koruyucular bakım rutininde hangi adımda uygulanmalı?
- Çocuklar için güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeli?
- Korendy Bünyesinde Barındıran Güneş Koruyucuları Seçerken Nelere Dikkat Ediyor?
1. Güneş Işınlarının Cilt Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Ultraviyole ışınlar (mor ötesi ışınlar) gözle görülmeyen, dalga boyu 100 ile 400 nm arasında değişen ışınlardır. Bu değer aralığında dalga boylarına göre Ultraviyole-A (UVA; 320-400 nm), Ultraviyole-B (UVB; 290-320 nm) ve Ultraviyole-C (UVC; 100-290 nm) olarak sınıflandırılır; UVA da ayrıca kendi içerisinde UVA-I ve UVA-II olarak ikiye ayrılır.
UVC ışınları atmosferde ozon tabakası tarafından filtrelenirken, UVA ve UVB ışınları yeryüzüne kadar ulaşır. Yeryüzüne erişen ultraviyole ışınlarının %90-95’ini UVA ışınları, geri kalan %5-10’unu UVB ışınları oluşturur.
Cilt açısından ele aldığımızda uzun dalga boyuna sahip UVA ışınları cildin orta katmanı olan dermise kadar ulaşırken, UVB ışınlarının neredeyse hepsi cildin üst katmanı epidermis tarafından emilip, çok azı dermise kadar nüfuz eder.
Önceleri sadece UVB ışınları zararlı olarak tanımlanıyordu, fakat UVA ışınları üzerinde yapılan son araştırmalar gösterdi ki bu ışın da cilt üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip. Buna göre, UVA ışınları ciltte pigmentasyona (güneş lekeleri) ve erken yaşlanmaya (photoaging) neden olurken, UVB ışınları ise hem erken yaşlanmaya hem de cildin üst katmanının yanmasına (bronzlaşma) neden oluyor.
Risk faktörleri arasında her yıl artan cilt kanserini de unutmamak lazım;
UVA ışınları reaktif oksijen türlerinin (ROS) ortaya çıkmasına sebep olarak dolaylı yoldan hücre DNA sına zarar vererek, UVB ışınları ise direkt DNA’ya etki ederek cilt kanseri riskini artırıyor.
Dolayısıyla cildin hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı korunması gerekir. Bu kapsamda güneş koruyucu ürünler kullanmanın yanı sıra, güneş gözlüğü, şapka ve kıyafet seçimi ile de güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak gerekli.
Bronzlaşmak cildin UV ışınlarına karşı kendini koruma mekanizması;
Sağlıklı bir bronzluk olmaz çünkü UV ışınlarına maruz kalan cilt kendini korumak için melanin pigmentini üreterek bronzlaşır. Estetik açıdan günümüzde bronzlaşmak güzel olarak algılansa da aslında cildin zarar görüp, kendini korumaya aldığının bir göstergesidir.
2. Güneş koruyucunuz sizi hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruyor mu?
UV ışınlarına karşı cildi korumak için tercih edeceğiniz ürüne doğru karar vermek büyük önem taşıyor. Bu kapsamda öncelikle güneş koruyucu ürünlerde hangi ölçütler kullanılır buna göz atmakta fayda var.
Güneş koruyucu ürünlerde UVB ve UVA ışınlarına karşı geliştirilen birçok farklı ölçümleme sistemi mevcut. Sizler için ürünlerde en sık karşımıza çıkan ölçütleri sıraladık.
SPF “Sun Protection Factor” yani “Güneş Koruma Faktörü (GKF)”
Koruma sağladığı ışın: UVB
Nedir: Tüm dünyada geçerli olan, standart bir ölçü birimi. Güneş koruyucu ürünün cildi UVB ışınlarından ne kadar süre ile koruduğunun göstergesidir. Eğer güneş koruma faktörü olmadan 10 dakikada cildiniz kızarmaya (yanmaya) başlıyorsa, SPF 15 bu süreyi 15 katına çıkaracak demektir.
Kullanım tavsiyesi: Bu matematiksel hesaba göre hareket etmemek gerekir çünkü bu hesap belirli bir dozda sabit ışık kaynağından gelen UVB ışını ile cilde 2 mg/cm2 kalınlığında uygulanmış güneş kremi ile ölçülmüştür. Oysa gerçek hayatta UVB ışınlarının etkisi günün hangi saatinde olduğumuza, hangi ülkede yaşadığımıza, ortamdaki olası yansıtıcılara (deniz, kar güneş ışığını yansıtarak daha hızlı yanmaya neden olur) göre değişir.
Ayrıca, yapılan bir araştırmaya göre, insanların güneş kremi uygulama kalınlığının 0.5-1 mg/cm2 arasında olduğunu göstermiştir. Bu değerler ölçüm yapılan 2 mg/cm2 in yarısı hatta dörtte biri oranındadır. Dolayısıyla UVB ışınlarına karşı tam bir koruma sağlamak için SPF nin bizi güneşten ne kadar süre ile koruduğuna odaklanmadan tüm cildi kaplayacak şekilde uygulamalı ve güneşte kalındığı sürece her 2 saatte bir güneş koruyucu krem yenilenmelidir.
SPF nin yanında yer alan değerler ise UVB ışınlarının ne oranda filtrelendiğini gösterir.
Buna göre
- SPF 15, UVB ışınlarının %93’ünü,
- SPF 30, UVB ışınlarının %97’sini,
- SPF 50, UVB ışınlarının ise %98’ini filtreler.
SPF değerlerinin birbirleriyle kıyaslanması filtreledikleri UVB ışın yüzdelerine göre değil, aksine cilde geçişine izin verdikleri UVB oranına göre yapılması en doğru olanıdır. Yani SPF 15 cildi %7 oranında UVB ışınına maruz bırakırken, SPF 30 sadece %3 UVB ışınına maruz bırakır. Yani bu demek oluyor ki, doğru miktarda uygulandığında SPF 30, SPF 15’in iki katı kadar koruma sağlar.
FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) cilt yanması ve cilt kanserine karşı koruma amaçlı en düşük SPF yi 15 olarak belirlemiştir. SPF de en üst değer ise 50+ dır.
PPD “Persistent Pigment Darkening” yani “Kalıcı Pigment Koyulaşması”
Koruma sağladığı ışın: UVA
Nedir: UVA ışınından korunan ve korunmayan cildin ne kadar sürede renk değiştirdiğinin ölçümü. Örneğin PPD 5, güneş kremi sürdüğünüzde sürmediğinize kıyasla 5 katı kadar daha fazla yanmadan güneşte kalabileceğinizi gösterir. SPF gibi süreye göre değil bulunduğunuz koşula (saat, ülke, konum) hareket etmek gerekir.
PA “The Protection Grade of UVA” yani “UVA Koruma Faktörü”
Koruma sağladığı ışın: UVA
Nedir: Japonya’da geliştirilmiş PPD reaksiyonuna dayanan bir ölçümleme sistemi. PA nın yanın yer alan artı (+) işaretlerinin sayısı PPD ye denk gelecek şekilde koruma yüksekliğini gösterir.
Buna göre;
- PPD: 2 - 4 arasında ise , PA+
- PPD: 4 - 8 arasında ise, PA ++
- PPD: 8 - 16 arasında ise , PA +++
- PPD: 16’dan yüksek değerler içinse , PA ++++ ifadeleri kullanılır.
Broad Spectrum
Koruma sağladığı ışın: UVA ve UVB
“Geniş Yelpaze” ayrıca “broad spectrum sunscreen” ya da “broad spectrum protection” olarak da ürün üzerinde görebilirsiniz.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA’ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15’in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Hem “broad spectrum” hem de PA, SPF gibi standarta oturmuş bir sistem değildir. Bu yüzden ürünler üzerinde hem PA hem de “broad spectrum” yazısını birlikte görmeniz mümkündür.
3. Güneş Koruyucu Kremi Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cildi hem UVA hem de UVB ışınlarından korumak için ürün üzerinde SPF değerinin yanı sıra, UVA ışınına karşı koruduğunun göstergesi olarak yukarıda saydığımız ölçü birimlerinden (PPD, PA ya da broad spectrum) birinin mutlaka yazması ya da ürünün ayrıca UVA ya karşı koruduğunun belirtilmesi gerekir.
Havanın bulutlu olduğu günlerde dahi UV ışınlarının cilde etki ettiği kanıtlandığı için cildi güneşe karşı sadece yaz aylarında değil, tüm sene boyunca korumak gerekir.
Güneş kreminin kaç saatte bir yenilenmesi gerektiği ise kişiden kişiye göre değişse de genel tavsiye güneş kreminin her iki saatte bir yenilenmesi gerektiği yönünde. Güneş kremi sürerken göz çevresi dışında tüm cilde eşit miktarda ve yeterince uygulamak önemlidir. Öte yandan deniz ya da havuz gibi suya maruz kalınan ya da terlenen durumlarda güneş kremi tekrar uygulanmalıdır.
Bunun yanı sıra özellikle cilt lekelerine karşı cildi soyan ürünler kullanılırken (AHA, BHA, C vitamini gibi), bu ürünler cildi güneşe karşı daha hassas hale getirdiği için, cilt mutlaka güneşe karşı en az SPF 15 ile korunmalıdır.
4. Kimyasal ve Fiziksel Güneş Koruyucu Kremler
Güneş koruyucular formüllerinde kullandıkları güneş filtrelerine göre kimyasal ve fiziksel koruyucular olarak ikiye ayrılırlar. Kimyasal güneş koruyucular karbon molekülüne sahip olan organik bileşiklerden oluşurken, fiziksel güneş koruyucular inorganik bileşiklerden oluşur.
Titanyum dioksit (titanium dioxide) ve çinko oksit (zinc oxide) fiziksel koruyucu içerikleridir. Bunlar dışında göreceğiniz diğer içerikler (örneğin Avobenzone, Oxybenzone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate gibi) kimyasal filtrelerdir.
Bu içeriklerin bazıları UVB, bazıları UVA1, bazılarıysa UVA2 ışınlarına karşı koruma sağlarlar. Sadece fiziksel ya da kimyasal filtrelerin yer aldığı güneş koruyucular bulunsa da her iki tür koruyucu da aynı krem içerisinde birlikte yer alabilir.
5. İdeal Bir Güneş Koruyucu Krem Nasıl Olmalı?
Güneşin zararlı etkilerinden, güneş kremi koruma ölçütlerinden ve çeşitlerinden bahsettikten sonra güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için sıraladık.
Buna göre;
Cildi hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı korumalı.
Cilt tipiyle uyumlu olmalı. Cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu kullanmak cilt problemleri yaşamamanız açısından önemlidir. Dolayısıyla uygun cilt tipinin belirtildiği güneş koruyucuları tercih edin. Bazı güneş koruyucular her cilt tipi için uygunken bazıları özellikle hassas ya da karma ciltler için ideal olabilirler.
Cilde estetik açıdan uyumlu olmalı. Cilt üzerinde beyaz bir tabaka bırakmayan güneş kremleri estetik açıdan görünümün daha doğal olmasını sağlar. Bu genelde fiziksel güneş koruyucularda yaşanan bir sorun olsa da özel olarak formüle edilmiş bir fiziksel koruyucu ciltte beyaz kalıntı bırakmaz.
6. Güneş Koruyucu Kremler Bakım Rutininde Hangi Adımda Uygulanmalı?
Güneş kremleri bakım rutinde son adımında uygulanmalı.
Eğer güneş koruyucunun cildi nemlendirme özelliği varsa nemlendirme adımında, eğer nemlendirme özelliği yetersiz ise nemlendiriciden sonra cilde uygulanmalıdır.
Ardından, eğer tercih ediyorsanız, makyajınızı yapabilirsiniz.
Bu noktada akılları en çok karıştıran konulardan biri koruma faktörü içeren iki ayrı ürünün cilde uygulandığında ne kadar bir koruma sağladığıdır. Yani SPF 30 güneş koruyucusundan sonra sürdüğünüz BB kreminiz SPF 15 ise, cildinizde toplam SPF değeri 45 mi oluyor?
Kısa cevap hayır. Uzun cevap arayanlara ise açıklayalım. SPF değerleri matematiksel olarak hesaplanmıyor. Burada önemli olan her bir SPF değerinin ne kadar UVB ışınını filtrelediği. SPF 30, SPF 15’e göre daha fazla koruma sağlıyor (SPF 30 UVB ışınlarının %97’sini, SPF 15 %93’ünü filtreliyor) bu oranı ekstra filtre koyarak yükseltemiyorsunuz. Her zaman SPF değeri yüksek olan güneş koruyucunuz kadar güneş koruması elde edersiniz. Yani üst limiti, en yüksek güneş koruyucu faktörü belirler. Bu durumda siz iki ürün kullansanız da, 45 değil 30 koruma faktörü elde etmiş oluyorsunuz.
Peki üst üste SPF içeren ürünler kullanmak önemli mi?
Bir çok kişinin yeterli miktarda güneş koruyucu sürmediğini (yazının başında bahsettiğimiz araştırmayı hatırlayın; 2 mg/cm2 den az uygulandığı durumda) anımsayacak olursak, SPF içeren birkaç ürünün ard arda uygulanması yeterli miktarda güneş koruyucuya sahip olmak açısından önemli. Yani ilk sürdüğünüz nemlendiriciyi yeterli miktarda uygulamıyorsanız, ardından kullanacağınız BB kremin güneş koruyuculu olması bir kat daha güneş koruyucu süreceğiniz ve böylece ideal miktara ulaşacağınız anlamına gelir.
Tabi ne olursa olsun, en başta güneş koruyuculu kremi yeter miktarda, ciltte eşit dağıtarak uygulamak oldukça önemlidir.
7. Çocuklarda Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli
Skin Cancer Foundation’a göre özellikle 6 aydan küçük bebekler direkt güneş ışığı ile temastan korunmalı. Bunun bir nedeni, henüz daha vücutlarının - cildi güneşe karşı koruyan - melanin pigmentini yeteri kadar üretememiş olması. Aynı durum gözleri için de geçerli, bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.
Çocuklar için hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı ciltlerini koruyan, tercihen fiziksel koruyucuya sahip (titanyum dioksit ve çinko oksit içeren) güneş kremleri tercih edilmeli. Herhangi bir alerjik reaksiyonu ölçmek için önce bir miktar güneş koruyucuyu bilek içinde test ederek kullanılmaya başlamalı. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve boyun, el ve ayak üstleri gibi bölgeler unutulmamalı. Güneş koruyucu kullanmanın yanı sıra şapka, gözlük ve vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
Bunlar genel kabul gören bilgiler olmakla birlikte, kendi bebeğinize/çocuğunuza en uygun tavsiye için çocuk doktorunuzun önerilerini dikkate alınız.
8. Korendy Güneş Koruyucusu Sunarken Nelere Dikkat Ediyor?
Korendy her üründe olduğu gibi güneş koruyucusu ürünlerde de en temiz ve etkili içeriklere sahip olmasının yanı sıra, aşağıdaki hususlar da göz önünde bulunduruluyor:
- Fiziksel koruyucuların yanı sıra yeni nesil güneş filtrelerini de formüllerinde kullanmaları,
- Cilt tipleri ile uyumlu olmaları,
- Cilt üzerinde beyaz kalıntı bırakmamaları,
- Cildi besleyen ve nemlendiren faydalı içerikleri bünyelerinde barındırmaları.
Korendy’deki cildinizi güneşe karşı koruyacak ve ona bakım yapacak temiz içerikli güneş kremleri:
Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF 50+ PA+++
Aloe yatıştırıcı güneş kremi içeriğindeki 5500 ppm aloe yaprağı suyu ile nem bariyeri oluşturarak cildin kuruluğunu giderir, içeriğindeki bitkisel kaynaklı içerikler ve bilimsel olarak ultraviyole ışınlarına karşı etkisi onaylanmış maddelerin karışımı ile cildi güneş ışınlarına karşı korur. Tüm cilt tipleri için uygundur.
Cilt Tipi: Tüm cilt tipleri için uygundur
Koruma Derecesi: SPF 50 PA+++
Koruyucu İçerikler: Ethylhexyl Methoxycinnamate (kimyasal), Bis-Ethylhexyloxyphenol (kimyasal), Methoxyphenyl Triazine (kimyasal), Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (kimyasal), Isoamyl P-Methoxycinnamate (kimyasal), Titanium Dioxide (fiziksel)
Özel İçerikler: Aloe yaprağı suyu, E vitamini
Rovectin - Aqua Soothing UV Protector SPF 50+ PA++++
Hassas ciltler için geliştirilmiş su bazlı özel formülü ile cilt üzerinde hafif ve yumuşak bir bitiş bırakır. Jel dokulu krem herhangi bir yağlılık hissi veya beyaz kalıntı bırakmadan cildi güneş ışınlarına karşı korur.
Cilt Tipi: Hassas Ciltler
Koruma Derecesi: SPF 50+ PA ++++
Koruyucu İçerikler: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (kimyasal), Ethylhexyl Triazone (kimyasal)
Özel İçerikler: Niacinamide (B3 vitamini), Adenosine (anti-aging etkisi), Hyaluronik asit, E vitamini
Rootree Mobitherapy UV Sunshield SPF 50+ PA ++++
Cilde nem sağlarken beyazlık ve yapışkanlık hissi bırakmayan Rootree Mobitherapy güneş koruyucusu %50’nin üzerinde doğal içerikler içerir. Güneş ışınlarına karşı koruma sağlamanın yanı sıra güneş ışınlarına maruz kalmış ciltteki kızarıklığı gidermeye yardımcı olur. Tüm cilt tipleri için uygundur.
Cilt Tipi: Tüm cilt tipleri için uygundur
Koruma Derecesi: SPF 50+ PA ++++
Koruyucu İçerikler: Water, Cyclohexasiloxane, Zinc Oxide, Titanium Dioxide (CI 77891), Propanediol, Polyglyceryl-3 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Dibutyl Adipate, Niacinamide, Caprylyl Methicone, 1,2-Hexanediol,
Korendy’de güneş koruma sağlayan BB kremler;
Klairs Illuminating Supple Blemish BB Cream SPF 40 PA+++
Özel akıllı renk sistemiyle tüm cilt tipleri ve tonları için uygun olan Klairs BB krem, cildi güneşe karşı korurken ayrıca ciltte kaldığı sürece geniş gözeneklerin görünümünü azaltma etkisine sahiptir. Tahriş etmeyen formülü ve pütürsüz yapısı ile ciltte doğal bir görünüm bırakır.
Dr.Ceuracle - Cica Regen Vegan Sun SPF50+ PA++++
Cica Bariyer Kompleksi ile aşılanmış formülüyle cildi besleyen pamuk kadar hafif güneş koruyucu, SPF 50+ PA++++ koruması ile lekesiz bir cilde giden yolu en konforlu hale getirir.
Öne çıkan özellikler
› Klinik testlerle kanıtlanmış, SPF 53 üzeri güçlü güneş koruması
› Besleyici, tazeleyici ve nemlendirici bakım
› Kolay sürüm, hızlı emilen konforlu doku
› %100 Vegan, doğa dostu formül
Moremo - Sun Stick A 16g SPF50+ PA++++
Hızlı emilim, sıfır beyaz kalıntı, hafif fakat etkili doku, hızlıca yenileme kolaylığı: Güçlü SPF korumasının en konforlu halini deneyimleyin!
Öne çıkan özellikler
› SPF50+ PA++++ koruması
› Pratik uygulama, kolaylıkla yenileme
› Cildi fazla sebumdan ve tozdan arındırma
› Makyajın kalıcılığını arttırma
› Suya ve tere dayanıklılık
› Doğal pembe renk (Suni pigment içermez)
Referanslar
Diğer en iyi güneş kremi çeşitlerini incelemek için hemen tıklayın!