Ciltteki Siyah Noktalar Nedir ve Neden Oluşur?


Ciltteki Siyah Noktalar Nedir ve Neden Oluşur?

Daha önce sivilceler ve sivilce izleri hakkında yayınladığımız yazılara şimdi çok korkulan konulardan biri olan siyah noktalar ile devam ediyoruz. Bu sinir bozucu arkadaşlar gözeneklerimize girmenin bir yolunu buluyorlar. Ama nasıl?

Siyah nokta korendy

Siyah noktaların üstesinden gelmek zordur, bu yüzden onlardan arınmaya bu cilt probleminin kökenini anlayarak başlamamız gerekir. İlk olarak bir soruyu cevaplamalıyız:

Siyah Nokta Nedir?

Siyah noktalar, esas olarak gözeneklerimizde biriken kirlerin oksidasyon sayesinde siyah veya koyu renkli hale gelmesiyle görünürleşen bir cilt problemidir.

Oluşumlarının açıklanmasının bir başka kolay yolu ise, siyah noktaların gözeneklerin aşırı sebum, bakteri ve ölü deriler ile tıkandığında meydana geldiğidir.

Ve hepimiz gözeneklerin tıkanmasının cildimiz için iyi olmadığını biliyoruz. Özellikle göze de rahatsız edici görünmeye başladığında, bu işlerin iyice kötüye gittiğinin göstergesi oluyor.

Siyah Noktalar Sivilce Midir?

Siyah noktalara sahipseniz, bu soruyu kendinize sormuş ya da en azından düşünmüşsünüzdür: "Siyah noktalar bir tür sivilce mi?” Cevap, EVET.

Siyah noktalar bir sivilce türüdür.

Onlar için kullanılan resmi terim "komedon"dur ve daha da spesifikleştirirsek siyah noktalar açık komedonlardır. Bu hikayeye pozitif bir yönden bakacak olursak, siyah noktalar henüz iltihaba yakalanmamış sivilcelerdir. Fakat, siyah noktalar iltihaplı bir akne kadar görünür ya da acı verici olmasalar dahi, kimsenin burnunun her yerini onlarla kaplı olarak görmek istemeyeceğinden eminiz.

Siyah Nokta Nasıl Oluşur?

Siyah noktaların oluşumu birçok nedenden ötürü tetiklenebilir. Görünümleri, ortaya çıkış sıklıkları, formları pek çok özel karakteristiğe bağlıdır. Örnek vermek gerekirse:

  • Cilt tipi
  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Hormonal değerler
  • Çevresel faktörler

Cilt yapınız, yaşınız ve cinsiyetiniz gibi faktörleri kontrol edemeseniz de, siyah nokta oluşumunu en aza indirgemek için tetikleyici çevresel faktörleri kontrol edebilirsiniz.

Eğer, siyah noktalarla mücadele içindeyseniz burada oluşumlarının genel nedenlerini açıklayacağız.

Ciltteki Siyah Noktalar Neden Olur?


Daha önce de açıkladığımız gibi siyah noktalar, kirlerin gözeneklerde birikmesiyle ortaya çıkar. Fakat oluşumları için her zaman aşırı yağlı bir cilde ihtiyaç yoktur. Kuru bir cilde sahip olsanız bile siyah noktalarınız olabilir.

Hormonal nedenlerin ve genetik yatkınlığın yanı sıra gözeneklerin tıkanması faktörü siyah noktaların ortaya çıkışının temel nedenidir.

Bazı cilt bakım ürünleri, makyaj ve cilt yüzeyini örten (oklusif) ürünler gözeneklerinizi tıkayabilir

Eğer cildiniz nefes alamıyorsa ve doğal yağ birikiminiz cilt yüzeyine çıkamayıp gözeneklerde sıkışıyorsa, siyah nokta oluşumu olasıdır. Bu durum sadece siyah noktalara değil, beyaz noktalara, sivilcelere ve değişik cilt sorunlarına da yol açabilir.

Çözüm
Özellikle ağır makyaj yaptığınız zamanlarda günün sonunda cildinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Cilde uygun seçilecek nazik bir eksfoliasyon, cilt yüzeyinde biriken aşırı sebumu ve kiri temizleyerek, nefes almakta zorlanan cildinize yardımcı olacaktır.

İpucu
"Komedojenik değildir" ibaresini bulunduran ürünleri bulmaya dikkat edin. Bu siyah nokta oluşumunun önüne geçmek için %100 garanti sağlamayacaktır fakat bu tip formüle edilmiş ürünler gözenekleri tıkamaktan kaçınma hedefine uygun olarak geliştirildikleri için siyah nokta riskini en aza indirgerler.

Ter, nem ve diğer potansiyel gözenek tıkayıcı faktörlerin farkında olun

Eğer tozlu bir gün geçirmişseniz, spor salonunda zorlu bir seanstan geliyorsanız ya da yazın ortasında çok nemli bir iklimde kendinizi bulmuşsanız, cildinizi etkileyen bu faktörlere karşı önleminizi almalısınız. Bunlar ve benzeri sebepler, örneğin terinizin sebum ve keratinle karışması, gözeneklerinizi büyük olasılıkla tıkayacaktır.

Çözüm
Nem, ter ya da deniz suyu gibi yabancı maddelerle temasın ardından yüzünüzü yıkadığınızdan emin olmalısınız.

İpucu
Bu gibi durumların içerisinde bulunacağınız zamanlarda çok fazla makyaj yapmaktan kaçınmak iyi bir çözüm olabilir. Örneğin spora ya da havuza gidiyorsanız, makyajı es geçmek cildinizin nefes almasını sağlarken daha hafif hissettirecektir.

Sebum üretimini etkileyen dış faktörler

Diyet yapmak, sigara içmek, hormonlarınızın kontrolden çıkması ve hatta stres gibi bir takım şeyler cildinizin sebum üretimini etkileyebilir. Sebum üretimi arttığında ve cildinizin durumu kötüye gittiğinde hücre döngüsünün dengesi bozulacağından bu durum siyah noktalara davetiye çıkarır.

Çözüm
İyi bir beslenme düzeni edinmek, düzenli bir yaşam şekline sahip olmak, olabildiğince stresten uzakta yaşamak, güneşe fazla maruz kalmamak, aşırı güçlü ışıklardan kaçınmak, sigara içmemek ve hormonları dengede tutmaya çalışmak en iyi çözüm yollarındandır.

İpucu
Biz yediğimiz şeylerden ibaretiz, bu nedenle sağlıklı bir beslenme şekli cilt problemlerinin çözümü için çok önemlidir. Sağlıklı beslenmeye çalışın ve yukarıda yer alan tüm faktörleri mümkün olduğunca dengede tutmak için yeterli besin tüketin.

Türkiye'nin uzman Kore Bakım Markası Korendy'nin siyah nokta maskesi ve diğer benzer siyah nokta temizleme ürünleri kategorisini ayrıca buraya tıklayarak hemen inceleyebiirsiniz.

Kaynak: wishtrend.com/blogglam?r=1837